2013. július 15., hétfő

Tanulmányúton Hódmezővásárhelyen


Az elmúlt hétvégén kedves meghívásnak tettünk eleget, Rapcsák Andrásra, Hódmezővásárhely legendás polgármesterére érkeztünk emlékezni a városba. Vendéglátóinkkal színvonalas hódmezővásárhelyi kiállítóhelyeket járhattunk be, elsőnek a Terror Háza tulajdonképpeni "kistestvérét", az Emlékpontot. Az itteni tárlat anyagai és tálalása egyaránt megdöbbentő, csakúgy, mint Hódmezővásárhely történelme.






Egy olyan város, amelyik ennyit szenvedett a kommunistáktól, csakis egy ehhez hasonló tabudöntögető, "arcbatoluló" kiállítóhelyet hozhatott létre. Az Emlékpont nem volt olcsó, de hűen tükrözi vissza a határsáv-település rideg mindennapjait a szocializmus évtizedeiben, kulákgyűlölettel és beszolgáltatással fémjelezve.


Megtekintettük a vásárhelyi zsinagógát is, amely a város többi templomához hasonlóan felújítva várja a látogatókat. Mögötte a volt vallási iskolában pedig a Terror Háza korábbi időszaki gyermekholokauszt-kiállítását lehet megtekinteni - kis alapterületen is tudtak komoly hatást gyakorolni a betérőkre. 





Ehhez a nyitottsághoz Hódmezővásárhelyen persze egy Rapcsák András, majd egy Lázár János kellett - ott nem volt kérdés, hogy a város meg kívánja-e őrizni önnön múltját, örökségét. A most látott modern, formabontó ötletek közül is lesz, amit beépíthetünk a gyöngyösi központ koncepciójába, a szakmai látogatások és együttműködések a nyáron is folyamatosan zajlanak. A cél, hogy őszre kész tervekkel rendelkezzünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése