2014. február 10., hétfő

Nyílt levél a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez

Nyílt levél a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségéhez

Ne vigye el Gyöngyösről a MAZSIHISZ a helyi kezdeményezést!

Értetlenül állunk a MAZSIHISZ törekvéseiről szóló legutóbbi hírek előtt, miszerint – ha ötletüket a kormány is támogatná - Budapesten, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában szeretnék megvalósítani a zsidó-keresztény együttélés történelmi kapcsolatait bemutató Együttélés Házát.

Annál is inkább aggasztó ez a szándék számunkra, gyöngyösiek számára, mert a gyöngyösi eredetű alapgondolatot a kezdeti lépéseknél támogatásáról biztosította a MAZSIHISZ egyik prominense, Weisz Péter úr is, majd néhány hónappal később Heisler András elnök úr is kifejezte támogatását, aláírásával. Egyben jelezte, hogy a gyöngyösi Együttélés Háza-projekt a MAZSIHISZ számára is fontos ügy.

Azt kérjük tőlük, befolyásukat latba véve hassanak oda a MAZSIHISZ-re, hogy az Együttélés Háza az eredeti szándékot követve a gyöngyösi zsinagógában valósuljon meg.

Az ügy gyöngyösi megvalósítását a kezdetektől támogató egyházi vezetőket, zsidó vezetőket, az eddig is támogató különböző zsidó szervezeteket, a parlamenti frakcióvezetőket, kormánytagokat, illetve az ellenzéki politikusokat is arra kérjük, ragaszkodjanak velünk együtt ahhoz, hogy a helyi kezdeményezés helyben is valósuljon meg.

Ne vigye a MAZSIHISZ máshová magával a már kiforralt elképzeléseket!

Azt gondoljuk, a széleskörű összefogást, a városi pozitív fogadtatást, a látványterveket, valamint a történészi koncepciót sorra, időben, örömmel felmutathattuk. Éppen ezért nem lenne szerencsés, ha a gyöngyösi megvalósítás előtti utolsó pillanatban egyesek azon munkálkodnának, hogy elvegyék a gyöngyösiektől a gondolatot, amelyet helyi történészek, aktivisták közösen fogalmaztak meg az itt élő jó érzésű polgárok többségével együtt.

Méltatlannak tartanánk, ha a MAZSIHISZ kampánytémává silányítaná a zsidó-keresztény párbeszéd egyik fontos ügyét, ez egyáltalán nem lenne szerencsés. Főként azután, hogy a mai magyar kormány többször is világos jeleit adta, hogy elkötelezett az Együttélés Háza gyöngyösi helyszíne mellett.

Őszintén reméljük: aggodalmunk mindössze félreértésen alapul, és a MAZSIHISZ belátja: az Együttélés Háza egy gyöngyösi gondolat, a helyi zsinagóga nemzetközi színvonalú hasznosítása pedig az ország egyik közös ügye.

Üdvözlettel:

Az Együttélés Háza projekt nevében

Balázs József

országgyűlési képviselő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése